Vajda Gergely és Bella Máté műveivel vizsgáznak a berlini operaszakosok

A Berlini Művészeti Egyetem operaszakos hallgatóinak vizsgaelőadására az idei évben két kortárs magyar operát választottak, melyeket július 1-4. között online közvetítésben nézhet meg a közönség.

Mindkét opera két szereposztásban látható, Vajda Gergely Georgia Bottoms című műve július 1-jén és 2-án, Bella Máté A tavasz ébredése című operája pedig július 3-án és 4-én fél nyolckor kerül színre, a két műnek egyben ez a németországi bemutatója is. Az előadásokat Isabel Hindersin rendezi, a karmester Errico Fresis. A produkció színlapja szerint a két operát közös motívumuk, az emberi vágyak és a társadalmi korlátok összeütközése miatt helyezték egymás mellé.

Vajda Gergely Mark Childress regénye alapján írt operája a Georgia Bottoms avagy vígopera a modern Délről az amerikai Dél világában játszódik, középpontjában egy kisváros körülrajongott szépsége áll, aki azonban a bigottan vallásos és faji előítélettől terhes társadalmi közegben kettős életet folytat. Mikor a város lelkészével folytatott viszonya kis híján napvilágra kerül, Georgia életén a tökéletesség máza repedezni kezd. A darab ősbemutatója 2015-ben volt az Egyesült Államokban, Huntsville-ban, a magyar közönség a 2017-es CAFe Budapest fesztiválon láthatta, Almási-Tóth András rendezésében.

Bella Máté A tavasz ébredése című darabja Frank Wedekind 1891-es “gyermektragédiája” alapján készült, eredetileg is egy vizsgaelőadás számára. Főszereplői tizenéves gyerekek, akik a felnőttek álszent világát kikerülve feszegetik a szexualitás és a társadalmi morál kérdéseit. Az opera bemutatója 2012-ben volt a Magyar Állami Operaházban, ám azóta két újabb szereposztásban is színre került a Zeneakadémia Solti Termében, 2015-ben és 2017-ben.

Részletes szereposztás és a közvetítés linkje az egyetem honlapján érhető el.